Home

147

Je herkent het wel. Je baby is de hele dag actief geweest, heeft allerlei pogingen gedaan om zich om te rollen, heeft ieder speelgoedje wat binnen zijn bereik was uitgeprobeerd en is nu zo moe dat slapen niet meer lukt.

Na een dag in het kinderdagverblijf of gewoon thuis hebben baby’s vaak zoveel indrukken opgedaan dat het niet gemakkelijk is om zich over te geven aan de slaap. Eigenlijk zijn ze te moe om te slapen en ze hebben dan behoefte aan iemand die hen helpt om rustig te worden.

Muziek helpt om je baby rustig te krijgen

Muziek heeft heel veel invloed op je baby. Onrustige baby’s kan je er rustig mee krijgen en minder actieve baby’s kunnen juist actiever worden.

Baby’s reageren van nature met beweging op muziek

Voor jonge kinderen, zeker tot 2 jaar, is het nog niet mogelijk om stil te zitten wanneer ze muziek horen. Ze reageren er onmiddellijk op. Ze schudden met hun billen wanneer ze zich al kunnen optrekken tot staan maar ook wanneer ze zitten beweegt het hele lijfje mee met de muziek. Heel jonge baby’s reageren ook en bewegen armen en benen wanneer ze muziek horen of wanneer je een liedje zingt. Baby’s willen contact leggen en communiceren. Luisteren naar zingen en spreken, klanken maken en reageren met beweging zijn heel vanzelfsprekende communicatiemiddelen.

Structuur en regelmaat

Baby’s hebben behoefte aan regelmaat en, zo klein als ze zijn, houden ze van structuur: vaste dingen op vaste momenten. Hebt u een speeldoosje zet het dan alleen aan op die momenten dat ze echt moeten gaan slapen.

Het maakt de overgang naar rustig worden gemakkelijker. Samen ontspannen en ‘afscheid nemen van de dag’ hoeft niet lang te duren. Een slaapliedje gezongen door papa en/of mama is een hele mooie stap in het ritueel van slapen gaan. In de veilige nabijheid van papa en mama gaan slapen. Dat wens je ieder kind, iedere avond toe.

Ga nu maar lekker slapen, je bent een beetje moe,

Ik zag je net al gapen, doe je oogjes maar toe,

Ga maar lekker dromen, mama is dichtbij

Laat de slaap maar komen, liefste kindje van mij.

(Beetje moe. Componiste: Marit Eijkelkamp.)

Uitgave O.k! Zing en doe maar mee! 2.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s